Kamery v Bratislave ročne odhalia približne 5000 priestupkov

19.11.2012 Bratislava

Bratislava 19. novembra (TASR) – Približne 5000 priestupkov každý rok odhalia bezpečnostné kamery v hlavnom meste a viac ako 200 záznamov, ktoré súvisia s páchaním trestnej činnosti, sa ročne poskytne orgánom činným v trestnom konaní. TASR o tom informoval hovorca primátora Ľubomír Andrassy. Bratislava má pritom 49 kamier, budúci rok má pribudnúť ďalších desať a svoju prvú dostane aj Vrakuňa.

Bratislavský kamerový systém, ktorého výstupy sú sumarizované na Centrálnom dispečingu mestskej polície, aktuálne pokrýva šesť mestských častí - Staré Mesto, Petržalku, Ružinov, Nové Mesto, Vajnory a Lamač. Najviac kamier, 19, je umiestených v širšom historickom centre mesta, najväčšia mestská časť Petržalka ich používa 12, v ružinovskej samospráve je monitorovaných sedem lokalít a najmenej ich má Lamač, kde sú dve. "Celkové náklady na jeho vybudovanie už presiahli 1,3 milióna eur," hovorí Andrassy.


Poslanci rozhodnú o koncepcii kamier vo štvrtok
Mestskí poslanci na rokovaní v máji schválili, že kamerový systém sa rozšíri o desať kamier v štyroch mestských častiach. V Ružinove pribudnú štyri kamery, vo Vajnoroch tri, v Podunajských Biskupiciach dve a svoju prvú bude mať aj Vrakuňa. Má zachytiť dianie na Hradskej ulici a v okolí bytového domu Pentagon. Ten je neslávne známy najmä predajom drog. "Finančné náklady na jeho rozšírenie sú rozpočtované na sumu 150.000 eur," poznamenal hovorca. Samospráva tak podľa Andrassyho očakáva zvýšenie bezpečnosti občanov a chce podporiť prevenciu proti kriminalite. Kamerový systém začalo mesto budovať v roku 1999. O rok neskôr osadilo prvú kameru na Hlavnom námestí a neskôr mali kamery okrem Starého Mesta už aj mestské časti Ružinov, Petržalka a Nové Mesto.

Koncepciu rozvoja Mestského kamerového systému prerokujú poslanci na štvrtkovom (22. 11.) zastupiteľstve. Na programe zasadnutia je aj správa o realizácii participatívneho rozpočtu v roku 2012 či návrh Štatútu poslaneckého grémia, ktoré bude fungovať pri mestskom zastupiteľstve. Poslanci tiež prerokujú informáciu o stave príprav Nosného systému MHD a materiál súvisiaci s riešením výstavby, resp. rozširovania cintorínov na území mesta.
 

Vyberte región